Ajankohtaista
17.06.2021

Jyty-lehti hiilineutraaliksi

Yhä useampi organisaatio tuntee vastuuta ympäristöstään ja haluaa toimia ympäristön hyväksi. Jyty-lehti on yksi vastuullisista.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Jyty

Kesäkuussa 2021 julkaistu Jyty-lehden printtinumero on Jyty-lehden ensimmäinen hiilineutraali numero.

Jyty-lehteä painava PunaMusta on kehittänyt toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi ja tekee myös täysin hiilineutraaleja painotuotteita.

– Täysin päästöttömästi ei painotuotteita voi vielä tehdä. Jäljelle jäävän pienen hiilipäästöjen osuuden hyvitämme täysimääräisesti rahoittamalla hiiltä sitovia Verified Carbon Standard (VCS) -sertifioituja ympäristöprojekteja, laatu- ja ympäristöpäällikkö Jari Martovaara PunaMustasta kertoo.

Jäljelle jäävän pienen hiilipäästöjen osuuden hyvitämme täysimääräisesti rahoittamalla hiiltä sitovia sertifioituja ympäristöprojekteja.

Hiilineutraalin painotuotteen ympäristöpäästöt lasketaan vaihe vaiheelta raaka-aineiden valmistuksesta aina tuotteen kuljetukseen asiakkaalle. Siksi paino on valinnut kumppaneikseen ympäristöystävällisesti toimivat materiaalituottajat sekä kuljetusyritykset.

 

Työmatkatkin lasketaan

PunaMusta on laskenut hiilijalanjälkeään jo pitkään. Vuodesta 2020 lähtien painosta on ollut mahdollista saada hiilineutraaleja tuotteita.

– Ympäristöystävällisille tuotteille on tarvetta, ja hiilineutraalius on herättänyt paljon huomiota, Martovaara kiittelee.

Ympäristöystävällisille tuotteille on tarvetta, ja hiilineutraalius on herättänyt paljon huomiota.

Tuotannon hiilineutraaliuden säilyttäminen vaatii jatkuvaa työtä. Hiilijalanjälkilaskenta päivitetään ja sertifioidaan vuosittain.

– Jokaisen vuoden alusta noin kaksi kuukautta menee hiilijalanjäljen laskemiseen. Laskuissa on mukana kaikki toiminta henkilökunnan työmatkoista alkaen, Martovaara kertoo.

 

Ympäristöystävällliset kumppanit

Suurimpana haasteena on Martovaaran mukaan vaikuttaminen muiden tuotantoketjun osien päästöihin. Painolaitoksen omat päästöt ovat kymmenen prosenttia koko toiminnan arvoketjusta. 90 prosenttiin päästöistä painon on vaikea vaikuttaa.

– Sellun ja paperin valmistus tuottaa suurimman osan painotuotteen päästöistä, Martovaara kertoo.

Suomalaisten yritysten kiinnostus ympäristöystävällisyyteen ja hiilineutraaliuteen on hänen mukaansa kasvamassa. Erityisesti suuret ja vastuulliset yritykset ovat ryhtyneet etulinjassa määrittämään ja vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Esimerkiksi paperiteollisuus sekä kuljetusala ovat jo vuosia tehneet työtä päästöjen vähentämiseksi.

 

Sertifikaatit kertovat painotuotteen ympäristöystävällisyydestä

* Vihreä tyylitelty kukka on merkkinä täysin päästökompensoidusta, hiilineutraalista painotuotteesta, kuten Jyty-lehti.

* Pohjoismainen ympäristömerkki eli vihreä-valkoinen tyylitelty joutsenmerkki kertoo tuotteen ympäristövastuusta. Merkki on vakuutena, että tuotteen valmistuksessa on noudatettu tiukkoja vaatimuksia käytettyjen kemikaalien laadun ja määrän, työturvallisuuden sekä energiankäytön ja laadun osalta.

* PEFC-merkintä varmistaa, että paperiin käytetty puu on peräisin kestävän kehityksen periaatteella hoidetuista metsistä.

* Laatu- ja ympäristösertifikaatit ISO 9001 ja ISO 14001 osoittavat organisaation toiminnan olevan laadukasta ja vastuullista. Sertifiointi varmennetaan säännöllisissä Bureau Veritaksen järjestämissä auditoinneissa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.